Laparoskopi Hastanesi


İçeriğe git

Ana menu:


Yumurtalık Kistlerinin Tedavisi Yazısı



YUMURTALIK KİSTLERİNİN TEDAVİSİ

Ovaryan kist rüptürü ve hemoraji (korpus hemorajikum) aslında; ovaryan siklus sırasında meydana gelen fizyolojik bir olaydır.

Ovaryan kist rüptürü ve hemoraji kliniğinde ani başlayan, genellikle tek taraflı alt abdominal ağrı, bulantı ve kusma mevcuttur. Rüptür olgularında ağrı, ani başlangıçlı ve şiddetli olduğundan, hastalar ağrının başladığı zamanı net ve kesin olarak tarif edebilirler. Ağrının kaynağı ovaryan kapsüldeki gerilme ve rüptüre bağlı periton irritasyonudur. Klinik olarak "mittelschmerz" (ara ağrıları) olgularıyla karışabilir. Mittelschmerz; ovulasyona sekonder, siklusun ortasında, tek taraflı olup genellikle hastanın hekime başvurmasını gerektirecek kadar şiddetli değildir. Ağrı spontan olarak gerileyerek 48 saat içinde tamamen kaybolur. Korpus hemorajikum olgularında ateş normal veya hafif yüksek, batın içi hemoraji hassasiyet, defans, rebaund, vaginal muayenede adneksiyel ve servikal hareketlerde ağrı, hassasiyet ve palpabl kist bulgularıyla karşılaşılabilinir.

Tanıda ultrasonografi genellikle tek başına yeterli olup; retiküler paternde, heterojen mikst ekojenitede, örümcek ağı benzeri kan pıhtısı görüntüsü ve transvaginal ultrasonografide kist içerisinde sallanır şekilde jöle benzeri kan pıhtısı görüntüsü tipiktir. Rüptür olgularında douglasta ve batın içinde serbest sıvı, fibrin ve koagulum görülebilir. Hemorajik korpus luteum olgularında doppler ultrasonogafide kist etrafında tipik periferal akım paterni görüntüsü (ring of fire) tanıda yardımcıdır. Korpus hemorajikum kisti ve rüptürü tedavisinde analjezi ve gözlem genellikle yeterli olmaktadır. Çoğu zaman kanama miktarı çok fazla olmayıp kendi kendini sınırlandırır ve altı hafta içinde tamamen çözülür ve kaybolur.

Laparoskopi tanıda şüphe duyulan olgularda ve kanama miktarı fazla olan, hemodinamik instabil olgularda tercih edilir. Laparoskopik olarak kist fenestrasyonu, aspirasyon ve koagulasyon yeterli olmaktadır. Korpus hemorajikum kisti ve rüptürü olgularında laparoskopi endikasyonları aşağıda sıralanmıştır:

o Hemodinamik stabilitenin sağlanması ve kanama kontrolü
o Tanı şüpheli ise diagnostik amaçlı veya torsiyon şüphesi varsa
o 48 saat içinde geçmeyen semptomlar
o Hemoglobin konsantrasyonunda azalma ve batın içi kanama miktarında artış

Tekrarlayan korpus hemorajikum kisti ve rüptürü olgularında veya antikoagulan tedavi alan, konjenital veya dinsel koagulopati olgularında ovulasyonun baskılanması amacıyla oral kontaseptifler tercih edilmelidir.


İçeriğe geri dön | Ana menuya dön