Laparoskopi Hastanesi


İçeriğe git

Ana menu:


Over torsiyonunun (Yumurtalık Gangreni) düzeltilmesi28



YUMURTALIK/TÜP TORSİYONU (GANGRENİ)
Adneks torsiyonu, infundibulopelvik ve ovaryan ligamentlerin hareketliliğinden ortaya çıkmaktadır. Over ve fallop tüpünün kendi ligament desteği etrafında torsiyonu öncelikle azalan venöz dönüş ve ardından parsiyel ya da tam arter okluzyonu, over dokusunda konjesyon, adnekste ödem, iskemi ve over nekrozu ile sonuçlanır.

Arterlerde tam okluzyon olmaması, ovaryan ve uterin arterlerden bir miktar kanlanmanın sağlanması gibi nedenler uzun süreli iskemiye rağmen adnekslerde canlılığın devamında rol oynamaktadır.

Operasyon sırasında sıklıkla karşılaşılan overlerin veya torsiyone alanın koyu renkli görüntüsü iskemik nekrozdan çok venöz ve lenfatik staz sonucu oluşmaktadır.

Adneks torsiyonu vakalarının %70-80’i reprodüktif dönemde, %12-25’i ise gebelik sırasında ortaya çıkmaktadır. Normal boyutlardaki overlerde torsiyonu çok ender görülür. Benign kistik teratom gibi büyük over kistlerinde torsiyon izlenmekte ya da polikistik overlerin torsiyona eğilimli oldukları bilinmektedir.

Hastalarda genellikle ani başlayan alt kadran ağrısı izlenir. Bulantı, kusma, ateş ve lökositoz tabloya eşlik edebilir. Doppler incelemesi ile torsiyone dokunu kan akımı değerlendirilmelidir. Adnekste kan akımının azalması ya da izlenmemesi torsiyon tanısı lehinedir.

Tanıda gecikme ya da yanlış tanı konması over, fallop tüpü kaybı ile sonuçlanabilir.

Torsiyon şüphelenilen olgularda genellikle acil cerrahi tedavi gerekmektedir ve laparoskopik cerrahi müdahale gebe olan veya olmayan hastalarda güvenilir bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Adneksin rengi, büyüklüğü ve ödemi over dokusundaki hasarı yansıtmamaktadır; bu nedenle over nekrotik görünümde bile olsa ilk yapılması gereken torsiyonun düzeltilmesidir. Laparoskopik olarak künt uçlu aletler yardımı ile adneksler normal anatomik şekline dönüştürülür. Adnekslere çok nazik müdahale edilmelidir. Ödem ve adnekslerin boyutunun artmış olması nedeniyle pedikülü bulmak ve detorsiyon yönünü belirlemek zor olabilir.

Torsiyon olgularının konservatif yöntemler ile geri çevrildiği olgularda %94 oranında folikül gelişiminin devam ettiği bilinmektedir.

Over torsiyonunun tekrarlaması enderdir, bu nedenle overin pelvik duvara fiksasyonu rutin bir işlem olarak önerilmemektedir.

Adneks torsiyonu tedavisinde laparatomi ile laparaskopiyi karşılaştıran bir çalışmada operasyon sonrası ateşe bağlı morbidite, kullanılan analjezik dozları ve hastanede kalış sürelerinin laparatomide daha fazla olduğu gösterilmiştir.


İçeriğe geri dön | Ana menuya dön