Laparoskopi Hastanesi


İçeriğe git

Ana menu:


Kapalı Rahim Alınması-Total Laparoskopik Histerektomi



Laparoskopik Histerektomi
(KAPALI OLARAK RAHMİN ALINMASI)

Histerektomi tüm dünyada yaygın olarak yapılan jinekolojik bir operasyondur. USA da yaklaşık olarak yılda 500 bin ile 600 bin arasında histerektomi yapılmakta ve bunun ekonomiye yansıması yılda 5 milyon dolarlara kadar çıkmaktadır. Benign nedenlerden malign sebeplere kadar uzanan geniş bir endikasyon yelpazesi vardır (Şekil 1)

Klasik olarak histerektomi abdominal veya vaginal yolla yapılır. 1990 lı yıllarada histerektomi laparoskopik olarak yapılmaya başlanıldı. Bu 20 yıllık sürede inanılmaz bir sürat ile ilerleyen laparoskopik teknolojiler sayesinde benign nedenler için yapılan basit ameliyatlardan maligniteler için yapılan radikal operasyonlara kadar geniş endikasyonlarla laparoskopik histerektomi uygulanmaya başlanmıştır.

Laparoskopik Histerektominin Avantajları
o Klasik abdominal histerektomiye (laparotomi) gerek kalmadan vaginal yolun avantajları sunulmaktadır.
o Vaginal histerektomi yapılmasına kontrendikasyon bulunduğunda, diagnostik laparoskopi yapılarak vaginal histerektomiye olanak sağlanabilir.
o Minimal invazif cerrahi prensipleri kullanıldığı için de novo adezyon formasyonu daha azdır.
o Daha iyi görüntüleme ve tedavi şansı sunar. (endometriozis odaklarının görülmesi ve koagulasyonu gibi)
o Daha iyi hemostaz sağlandığından açık cerrahiye göre kan kaybı daha az olmaktadır.
o İyi cerrahların elinde intraoperatif and postoperatif komplikasyon riski daha düşüktür.
o Postoperatif mobilizasyon ve normal beslenmeye geçiş daha erken olmaktadır.
o Postoperatif ağrı daha az olmakta, aneljezik ihtiyacı azalmaktadır.
o Daha kısa hospitalizasyon gerektirmektedir. (hastalar ortalama 36-48 saat sonra taburcu olmaktadır.)
o Kozmetik sonuçları daha iyidir. (laparotomide 10-15 cm'lik insizyona karşılık minimal yara izi)
o Normal fiziksel aktiviteye ve tekrar iş başına dönme süresi daha kısadır.
o Reusable (tekrar kullanılabilir) enstrumanlar kullanıldığında maliyet bakımından klasik abdominal histerektomiden daha az maliyetlidir.

Laparoskopik Histerektominin Dezavantajları

o Öğrenmek uzun sürer
o Özel beceri gerektirir
o İki boyut görüntü
o Kısıtlı derinlik perspektifi
o Ergonomik Zorluklar

Ne zaman Yapılır?

Laparoskopik histerektominin en sık uygulandığı endikasyon medikal tedaviye yanıt vermeyen anormal uterin kanamalardır (myoma uteri, disfonksiyonel uterin kanama, adenomyozis, endometrial polip gibi). Uterus büyüklüğünün 10. gebelik haftasında daha küçük olduğu kanama düzensizliklerinde, medikal tedavi ile sonuç alınamayan olgularda histerektomiden önce histeroskopik endometrial ablasyon veya rezeksiyon alternatif olarak sunulabilir. Anormal uterin kanamanın devam ettiği endometrial rezeksiyon başarısızlığı olgularında yine laparoskopik histerektomi uygulanabilir.

Adneksiyel patolojiler de (ovaryan kitleler, endometriozis, tuboovaryan abse gibi) histerektomi için endikasyon oluşturabilirler. Bunların dışında genital organların farklı derecede prolapsusları da pratik hayatta sıklıkla histerektomi için endikasyon oluşturmaktadır. Kontrol edilemeyen atoniye bağlı gelişen kanama, uterin rüptür, plasental implantasyon anomalileri obstetrik histerektomi endikasyonlarındandır. Günümüzde ender izlense de septik abortuslar da histerektomiye neden oluşturabilirler.

Ne zaman Yapılamaz?
Laparoskopik histerektomi için kontrendikasyon oluşturan durumlar ise uterusun çok iri olması veya GnRH analogu tedavisine rağmen yeterli küçülme sağlanamamasıdır. Ayrıca adneksiyel kitle olan olgularda kitlenin laparoskopik olarak çıkarılmasının mümkün olmaması, obstetrik histerektomiler ve cerrahın ileri laparoskopik cerrahı konusunda yeterli deneyime sahip olmaması da laparoskopik yaklaşım için kontrendikasyon olarak değerlendirilebilir.

Sonuçta;

Histerektomi seçenekleri içinde en invazif yaklaşım Abdominal yaklaşımdır.
Uygulanması gereken asıl yol Vaginal yoldur.
Vaginal Histerektomiye kontrendikasyon yoksa tercih edilmelidir.
Vaginal Histerektomiye kontrendikasyon varsa Laparoskopik değerlendirme, ve cerrahi bilgi ve beceriye gore LAVH, LH veya TLH yapılmalıdır.
Tüm basamaklarda sorun varsa, cerrahi deneyim yetersizse Abdominal Yol tercih edilmelidir.




Şekil 1. Histerektomi endikasyonları (Gambone JC, Reiter RC. Clin Obstet Gynecol. 1990 Mar;33(1):205-11


İçeriğe geri dön | Ana menuya dön