Laparoskopi Hastanesi


İçeriğe git

Ana menu:


Histeroskopi Nedir Sayfası



HİSTEROSKOPİ

Rahim ağzı ve rahim içini döşeyen dokunun endoskop yardımı ile incelenmesi Histereskopi olarak adlandırılmaktadır.
Rahim ağzından ilerleyerek rahimin içine kadar yerleştirilen bu tüp yardımıyla görüntü kamera vasıtasıyla monitöre aktarılmaktadır. Bu görüntü, işlem esnasında hasta tarafından da izlenebilmektedir. Bu tüpün içinden geçebilecek şekilde tasarlanmış milimetrik cerrahi aletlerle basit cerrahi işlemleri yapmak mümkün olabilmektedir.
Histeroskopi işlemi ile çok ince bir optik araç ile rahim içine bakılır. Böylece rahim içinde normal kanamaya ve düşüğe neden olan, veya gebelik gelişimine engel olabilecek sorunlar saptanabilir. Histeroskopi, bu sorunlara ilişkin bir tanı yöntemi olmanın ötesinde, bunların giderilmesinde de kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Özellikle son yıllarda hem görüntü sağlayan, elektrik iletmeyen sıvıların kullanımının artması hem de küçük çaplı histereskopların gelişmesi ile rahim içi operatif girişimlerin yapılması kolaylaşmıştır.
Daha önceleri rahim içi septum, myomlar, yapışıklıklar gibi hastalıklar karın açılarak ve rahim duvarı kesilerek son derece zor ve sonuçları her zaman yüz güldürücü olmayan ameliyatlarla düzeltilirken bugün bu işlemler son derece kolay, çabuk ve hastaya çok az zarar veren, hastanede kalmayı azaltan (bazan hasta hiç hastanede yatırılmadan) histerokopi ile yapılmaktadır.
Anormal rahim kanamalarında ilaç tedavisine dirençli durumlarda rahim içindeki kanayan doku (endometrium) traşlanarak veya yakılarak rahmin çıkarılması ameliyatlarına (histerektomi) alternatif bir tedavi olarak öne çıkmıştır.
Histeroskopinin Riskleri Nelerdir?
Çoğu hastanın hiç problemi olmaz ve aynı gün işine dönebilir.Bazı hastaların bir kaç saat sürüp geçen hafif yorgunluğu ve krampları olabilir. Birinin sizinle birlikte gelmesi ve sizi eve götürmesi önerilir. Damla tarzında veya hafif bir kanama olabilir. Bu normaldir ve birkaç gün içinde kesilir. Eğer rahimiçini görmek amacıyla gaz kullanılmışsa omuz ağrısı oluşabilir.
Ciddi riskler olmakla birlikte çok nadirdir:
Kanama
Enfeksiyon
Rahim delinmesi
Anesteziye alerjik reaksiyon
Akciğer ödemi




İçeriğe geri dön | Ana menuya dön